lördag 26 mars 2011

Rotsaksgratäng

Rotsaksgratäng 4 pers
Den här gratängen passar bra till en god köttbit, köttfärsbiffar eller grillat. Den kan också ätas som ensamrätt eller på ett buffébord. Det är lätt att dubbla receptet om man är många, men det är nog bra att ha proportionerna hälften potatis och hälften annat, för att den ska få den rätta krämigheten.

Du behöver:
Potatis
Andra rotfrukter du gillar, t ex morot, kålrot, palsternacka, nån sorts lök etc.
Vitlök
Vispgrädde
Lättmjölk
Maizenamjöl
Strösocker
Salt
Grovmalen svartpeppar
Torkad persilja eller annan örtkrydda
Riven ost

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Skala och skiva
Ca 1 liter potatis.
Ca 1 liter andra rotfrukter
2 skalade och tunt skivade vitlöksklyftor

3. Blanda i en stor kastrull;
1½ dl vispgrädde
3 dl lättmjölk
1½ msk Maizenamjöl
1 tsk strösocker
1-2 tsk salt
Grovmalen svartpeppar efter smak
tsk torkad persilja


4. Gör sedan så här:
Koka upp mjölkblandningen, vispa hela tiden så det inte bränner fast. Häll i potatis, rotfrukter och vitlök. Låt småkoka på medelstark värme i 5 minuter. Rör om ofta. Häll upp alltihop i en ugnsform. Strö på riven ost. Grädda i 175 grader i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka så att potatis och rotfrukter är genommjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar