måndag 28 mars 2011

Fisk- och skaldjurssoppa med solrosbröd

Jag tycker det är lite sport att försöka laga av det jag hittar, men ibland blir det ju helt tomt så man bara måste till affären. Idag blev det en sån dag. Jag hade ingen aning om vad vi skulle äta till middag, men så hade de så fin fänkål och då blev jag sugen på fisksoppa. Till soppa är det gott med nybakat bröd så då fick det bli så också.

Du behöver:
Fänkål
Det gröna på en purjolök
3 morötter
2 palsternackor
2 vitlöksklyftor
1 paprika
Oliv- eller rapsolja
500 g krossade tomater eller hackade färska
1½ l vatten
2 msk hummerfond
1-2 tsk salt
1-2 krm peppar
½ msk Timjan
1 portionsbit lax
1 portionsbit vit fisk
Skaldjur, t ex kräftstjärtar, räkor eller vad du gillar eller har hemma.
 
Gör så här:
Ansa och skär alla grönsaker i lämpligt stora bitar. Pressa eller finhacka vitlöken. Fräs allt i 2-3 msk olja i en stor kastrull i nån minut. Häll på de krossade tomaterna, vattnet och häll i hummerfonden samt krydda. Koka upp och låt sedan koka i 10 minuter. Lägg i fisken skuren i bitar och koka på svag värme tills fiskköttet skivar sig. OBS koka inte fisken för länge då blir den torr och inget god alls. Lägg till sist i skaldjuren och låt dem bli varma. De får inte koka alls för då blir de sega.
Servera med färskt bröd och aioli.
 
Enkel aioli:
Blanda 1 dl Creme Fraiche, 3-4 msk majonnäs, 1-2 pressade vitlöksklyftor, citronpeppar, lite salt, persilja. Låt stå och dra i kylskåpet nån timme.

Brödet
Det här är ett grundrecept som kan varieras i det oändliga, beroende på hur grovt bröd, och vilken smak man är sugen på för tillfället. Jag har ännu inte börjat baka med surdeg, men läser ofta Surdegs-Martins blogg och fascineras, så rätt som det är så provar jag nog. http://paindemartin.blogspot.com
Mitt bröd får också så där hårdseg skorpa, och jag tror det är mjölet som är hemligheten. Jag brukar baka matbröd med ett vetemjöl från Finax som heter Manitoba Cream som grund. Sen kan man ha i grahamsmjöl, rågsikt, grovt rågmjöl, olika frön beroende på vad man har hemma och vad man är sugen på. Minst hälften av mjölet bör vara vetemjöl för att det inte ska bli smuligt.
Godast blir det om man har kallt vatten och låter det jäsa 4-5 timmar eller över natten i kylskåp, men när man har lite bråttom kan man ha ca 37 grader och låta det jäsa ca en timme i bunken. (2 dl kokande vatten och 3 dl kallt brukar bli bra)

Du behöver:
½ paket jäst
5 dl vatten
½ msk honung
Frön, nötter, torkad strimlad frukt etc
9 dl vetemjöl (om du använder Manitoba Cream, lite mer om man har vanligt vetemjöl)
2 tsk salt (rör i saltet sist)

Gör så här
Rör ut jästen med honung och lite av vattnet. Häll sen i resten av vattnet och eventuella nötter/frön och därefter mjölet och saltet. Rör ihop till en smidig deg, som ska vara spänstig men ganska kladdig. Låt jäsa 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader. Tippa upp degen till en bulle på bakplåtspappersklädd plåt.
Låt jäsa tills ugnen är varm. Grädda brödet i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna utan bakduk, gärna på galler, så får man den hårda skorpan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar