tisdag 5 april 2011

Skavgryta

Renskav har ju funnits ganska länge i frysdiskarna. Jag brukar ha ett gäng såna förpackningar i frysen, för det är verkligen snabbmat som känns väldigt nyttig. På senare år har det börjat dyka upp all möjlig slags skav, från samma fabrikant som renskaven. Det finns älgskav, vildmarksskav (som väl är en blandning av allt möjligt), vildsvinsskav och lammskav. Idag var det så där ödsligt och tomt i kylskåpet igen, så då rotade jag lite i frysen och hittade lammskaven. Den här grytan går naturligtvis att göra med all möjlig slags skav.....

Du behöver (2-3 pers):
1 pkt lammskav
1 liten lök
½ squash
2 små morötter
1-2 vitlöksklyftor
Salt
Grovmald svartpeppar
Timjan
1 grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
½-1 dl grädde eller creme fraiche.


Gör så här:
Sätt på ris, bulgur eller som här - en blandning av ris och korn. (Det finns andra blandningar som är jättebra också, t ex ris och bulgur). Koka enligt beskrivning på förpackningen. Skär grönsakerna i bitar. Bryn skaven i en gryta enligt beskrivning på förpackningen. Häll i grönsakerna och låt dem bryna med en stund. Salta och krydda. Timjan är gott till lamm, men om man har annan skav kan man byta ut mot annan örtkrydda som man gillar, t ex rosmarin till vildsvin eller persilja till ren och älg. Häll i vattnet och låt det hela puttra i ca 5 minuter. Tillsätt grädden och puttra några minuter till. Servera med grönsallad och lingonsylt eller gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar