tisdag 5 april 2011

Kyckling med allt-i-ett-sallad

Den här salladen var ursprungligen en som Pernilla Wahlgren lagade i den utmärkta mattidningen Laga Lätt. Sen har jag gjort om och förändrat den så mycket så jag tror inte Pernilla skulle känna igen den längre. I ursprungsreceptet var det bulgur, färsk förvälld sparris, spenatblad, körsbärstomater, groddar mm - förutom broccoli, morötter som jag hade idag. Hos oss blev det lite "man tager vad man haver" idag och då blev den så här. Den är jättegod både ljum och kall, och passar väldigt bra ihop med grillat. En god sås till kan man göra genom att blanda  turkisk youghurt med lite koriander, salt och peppar, samt ringla lite flytande honung över. Idag hade vi den goda sky som bildas när man steker kycklingen i ugnen.

Du behöver:
1 förpackning färska kycklinglår. (Man kan naturligtvis använda frysta också, men färska är ju ganska mycket godare. Sen blir ju kycklingen mycket godare om man använder bitar som det finns lite ben i)
Salt
Svartpeppar
Paprikapulver
Ca 1 msk flytande smör
Ca 1 msk rapsolja
1 dl vatten

1 förpackning färsk broccoli
1/4 påse färdigskuren sallad eller babyspenatblad
1 morot, strimlad på längden med potatisskalare
2 tomater eller 4-5 körsbärstomater
½ paprika
2 dl kokt kallt ris, eller nån blandning med bulgur/ris/korn
1 dm purjolök
Salt
Peppar
Franska örter
1 lime eller ½ citron
Ca 2 msk olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg kycklinglåren i en ugnsform. Salta och krydda. Ringla över smör och olja. Häll vattnet i botten på formen. Stek i ugnen i ca 25-30 minuter.

Skär broccolin i bitar. Använd även stammen, den är jättegod. Det grova längst ner kan man skära bort. Förväll stambitarna i 4 minuter och lägg i "blombitarna" de sista 2 minuterna. Låt rinna av i durkslag och svalna lite. Man kan spola bitarna lite snabbt med kallt vatten, så behåller de sitt tuggmotstånd. Skär övriga salladsingredienser i bitar och blanda dem i en stor skål. Lägg i broccolin när den svalnat. Krydda. Häll över limesaften och oljan och blanda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar