lördag 1 oktober 2011

Formfranska

I somras, när Per började bära hem kilovis med kantareller, tänkte jag att jag skulle baka mitt "grundbröd" (se blogginlägg i våras) och försöka göra formfranska av det så man skulle kunna göra snygga kantarelltoasts. Det funkade jättebra. Man kan göra degen ännu lösare, och därmed få ett ännu saftigare bröd. Oftast kalljäser jag det, men om det kniper med tiden så kan man ta ljummet vatten och låta degen jäsa en timme innan man häller den i formen. I och med att man klär formen med plåtpapper behöver man inte smörja den, så den behöver knappt diskas, och brödet lossnar lätt som en plätt.



Du behöver
½ pkt jäst
5 dl kallt vatten
1½ tsk honung
½ dl solrosfrön
2 msk krossade linfrön (eller hela, går också bra)
Mjöl, (Manitoba Cream eller Vetemjöl Special)
1½ tsk salt

Rör ut jästen med honung och vatten. Tillsätt solrosfrön och linfrön. Rör i mjöl så det blir som en medeltjock havregrynsgröt samt saltet. Låt jäsa, övertäckt, i kylskåpet över natten eller minst 4 timmar om du bakar på dagen.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ett bakplåtspapper i en rak bakform så att kanterna sticker upp på alla sidor. Häll försiktigt i den ganska lösa degen. Peta försiktigt så degen är lika tjock överallt på hela brödet. Låt jäsa medan ugnen blir varm, eller ca 15 min. Grädda på högsta värme i 15 min, sänk sen värmen till 175 och grädda ytterligare 30 min. Ta ut brödet och tippa upp det med papper och allt på ett galler. Lirka loss papperet om du vill ha hårdseg skorpa runt om hela brödet. Låt svalna.

1 kommentar:

  1. Idag ska jag testa brödet, kommer inte att ha tid att kalljäsa så jag får köra med ljummet vatten... :)

    SvaraRadera