tisdag 27 september 2011

Lammgryta - fynd ur frysen

Vi har fått möjlighet att köpa älgkött och det är ju jättegott och jättebra att ha. Problemet är att det nu är ganska fullproppat i frysen. Jag har därför tänkt försöka "äta ur" frysen för att få lite bättre plats. Gårdagens fisk var ett sånt fynd, som jag köpt nån gång till bra pris. Idag hittade jag två ganska tjocka skivor lammstek med ben som jag köpte nån gång för att det var lite kort datum. Lamm kan ju annars vara lite väl dyrt till vardags, men till halva priset är det ju helt ok. Naturligtvis måste man lukta och titta lite extra på köttet när man tinar det, men lamm brukar kunna hålla nån dag över bäst-före-datum. Fläskkött och kyckling får man vara lite mer försiktig med. Förra gången vi åt likadana lammsteksskivor blev de lite sega, så idag fick de bli gryta.



Du behöver (2-3 port)
Skivad lammstek, ca 400 g
2 msk Rapsolja
1 msk Smör
2-3 rödlökar
Salt
Grovmalen svartpeppar
1 dl vatten
Ca 10 körsbärstomater
Timjan
Persilja

Gör så här:
Strimla lammskivorna i cm-breda strimlor. Strimla löken. Bryn köttstrimlorna i rapsolja och smör så de får fin färg. Lägg i löken och låt den fräsa med. Salta och peppra. Häll på vatten. Låt puttra på svag värme ca 30 min, eller tills köttet är mört. Klyfta körsbärstomaterna och låt dem puttra med de sista 10 minuterna. Krydda med färsk, fryst eller torkad timjan och persilja. Servera med kokt potatis, ris eller rotsaksgratäng (se blogginlägg från mars). Äppelgele blev pricken över i.

1 kommentar:

  1. Oh, glömde ju vitlöken. Ett måste till lamm!! Minst två klyftor, skiva tunt och tillsätt samtidigt som rödlöken.

    SvaraRadera