lördag 1 oktober 2011

Morots- och bönsoppa

Idag började jag göra höst i trädgården och tog bl a upp de sista morötterna och skördade ett litet gäng bondbönor. De sistnämnda började liksom om när potatisen var borta - det var nog lite för trångt för dem innan. Nu blommar de igen för fullt. Få se hur länge de håller på innan frosten kommer och tar dem. Morötterna skar jag i cm-stora bitar och förvällde i 5 min. Det blir väl ett par små påsar till frysen, men en del av dem blev lunchsoppa idag, tillsammans med några stackars bondbönor.


Du behöver
2-3 dl förvällda morotsbitar
1 dl bondbönor eller andra bönor
4 dl vatten
1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
2-3 msk vetemjöl
4 dl mjölk (eller 3 + 1 dl grädde)
1 msk smör
Salt och peppar
1-2 tsk socker
(1 dl riven ost)
Hackad persilja

Gör så här
Skala bondbönorna och förväll dem i 2 minuter. Spola dem i kallt vatten. Om skalet hunnit bli rosa eller rött tar man bort det.

Koka upp morötter och bönor i vatten med buljongtärning. Vispa ihop vetemjöl med mjölken och häll i. Vispa hela tiden så det inte bränner vid. Lägg i smör. Låt puttra på svag värme 3-4 min. Smaka av med salt, peppar och socker. Tillsätt ev ost. Strö på ganska rikligt med persilja. Servera med en god ostmacka, varför inte på formfranskan i förra inlägget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar