söndag 18 december 2011

Laxpaté

Testade den här patén på några goda vänner i går kväll. Då hade vi den som förrätt tillsammans med lite tunnbröd och sallad. Stor succé. På allmän begäran kommer receptet här:



Du behöver

0,5 kg färsk eller fryst laxfilé
100-150 g rökt lax
2 ägg
4 dl vispgrädde
2 msk hackad dill
1 tsk salt
1 tsk pressad citron
8 crabsticks

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Ta bort skinn och eventuella ben på den färska eller tinade laxen. Skär den i 2-3 cm stora bitar. Kör dem tillsammans med ungefär hälften av den rökta laxen i matberedare, inte alltför länge - det är gott om den är lite grovhackad. Tillsätt äggen, grädden, salt, citron och dill och kör ihop alltsammans till en smet. Häll över den i en bunke. Skär resten av laxen och crabsticken i ganska stora bitar och rör ner det i smeten. Häll alltsammans i en smord avlång form, typ brödform, och grädda i vattenbad i 1 timme.

Låt kallna, gärna över natten. Servera som förrätt tillsammans med en klick creme fraiche och svart eller röd kaviar, en citronklyfta och en dillkvist, eller på buffebordet tillsammans med t ex en romsås. Om man serverar den hel kan det vara trevligt att dekorera den uppepå, med t ex snurrade laxskivor, citron och dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar